Szeretettel köszöntjük iskolánk honlapján!
 HUSZÁRTÖRTÉNETI VETÉLKEDŐ

 A VÁROSI SZABADIDŐKÖZPONTBAN

1849. április 14-én a magyar nemzet nagyjai kinyilvánították akaratukat Debrecen városában. Azt, hogy egy független, szabad hazában akarnak élni. Erre emlékezve 2010. április 14-én a „Szigetország” történelem és a nemzeti múlt ápolása mellett elkötelezett pár tucatnyi apraja-nagyja szintén hitet tett.


Megnyitó... a hadi helyzet fokozódik
Az első feladat... a gond ráncai
Csapatmunka, együttgondolkodás
Mint a nyaktekercs...
Munkában a zsűri
Mester és tanítványai
 A MIEINK... útban a legtöbb pont felé
 Játszik a zsűri
 Mindjárt kész...
 Te vagy a legény...
 Ha nem is táncol... nevet az egész terem
 Marika idén Tied a kupa... jövőre kié lesz

Hitet tett amellett, hogy hazánk hadtörténetének a legdicsőbb lapjait író huszárságra emlékezik. Az emlékezés keretét egy játékos baráti tusakodás adta. MI a Szent István Általános Iskola tanárai boldogok vagyunk, hogy megszervezhettük ezt a versenyt- iskolánk névadója predesztinálja iskolánkat erre a nemes küldetésre. Büszkék vagyunk arra, hogy társrendezőként magunk mellett tudhattuk a város MÚZEUMÁT és a Mikecz Kálmán Hagyományőrző Bandériumot. Hála a Városi Szabadidőközpontnak a környezet is méltó volt a témához. ( Csak hál istennek kicsit szűken  voltunk!) Mert bizony a helyi nebulókon kívül Szigetszentmiklós ás Szigetújfalu is kiállította büszke „regimentjét”.

Azt kell mondjam- így utólag- egy rendkívül jó hangulatú verseny zajlott itt a mi kis városunkban. Nemes ellenfelekkel tusakodhattunk, autentikus huszárruhát tapogathattunk, rácsodálkozhattunk a versenyzők csodás alkotásaira, ismereteket szerezhettünk…… ja és jókat nevethettünk. De ez elsősorban nem verseny volt, hanem a nemzeti emlékezet közös ápolása, olyan valami, amire nagy szükségünk van. Valahonnan ez a sor ugrik be: „Emeld fel fejedet büszke nép!”

A versenyt végül a szigetszentmiklósi József Attila Általános Iskola egyik csapata nyerte a szigetújfalui Móra Ferenc Általános Iskola diákjai előtt.

Hát hol voltak a mieink?!? Nos, ők versenyen kívül brillíroztak. Mert hiszen MI akkor győzünk, ha MI mindannyian büszke, múltunkat ismerő és annak fényes momentumait elismerő magyarokká válunk!Kajati Tóth Ágnes és Nád Béla

VisszaSzent István Általános Iskola Szigethalom +36-24-407608, +36-24-402861

Honlapkészítés