Szeretettel köszöntjük iskolánk honlapján!
K a t a s z t r ó f a v é d e l m i     I f j ú s á g i    V e r s e n y
o r s z á g o s     d ö n t ő j e 
Dobogóra állhatott az országos döntőben a szigethalmi Szent István Általános Iskola       

Zánkán rendezték a Katasztrófavédelmi Ifjúsági Verseny országos döntőjét, ahol az általános iskolai korosztályban a harmadik helyen végzett a szigethalmi Szent István Általános Iskola csapata. Az intézmény alapítvány csapata is szenzációsan versenyzett az országos döntőben, azonban ők kis különbséggel lecsúsztak a dobogóról.

A szigethalmi Szent István Általános Iskola csapatai képviselték Pest megyét a Zánkai Gyermek- és Ifjúsági Centrumban megrendezett országos döntőben. A tanintézményben komolyan veszik a Katasztrófavédelem által szervezett ifjúsági versenyt, a felkészülést is ennek megfelelően építették fel: a tavalyi évben az általános iskolai korosztályban a Pest megyei versenyen győztes csapat idén a középiskolások között -az iskola alapítványának színeiben-, míg az eggyel fiatalabb generációhoz tartozó csapat -az elődök nyomdokaiba lépve- nyolcadikosként került az országos döntőbe.
  
A csapat felkészítését nehezítette, hogy a zánkai versenyt a szervezők a júniusi ár-, és belvízi védekezések miatt szeptemberre halasztották. Így a csapat tagjai az időközben megkezdett középiskolai tanulmányaik miatt csak keveset tudtak együtt készülni.
 
A zánkai döntőben pénteken az elméleti megmérettetésre került sor; a csapatoknak számítógépen egy hatvan kérdést tartalmazó tesztprogramon kellett a helyes válaszokat megjelölniük. A kérdések a katasztrófavédelem, a környezetvédelem, az elsősegélynyújtás, a balesetmegelőzés, valamint a tereptan köré épültek. A szellemi vetélkedést követően az általános iskolai csapat a negyedik, míg a középiskolai korosztályban induló alapítványi csapat a tizedik helyen térhetett nyugovóra.
   
Másnap a szigethalmi csapatok délelőtt folytathatták a szereplést, ahol időre kellett gyorsaságukat és felkészültségüket bizonyítani. A feladatsor egy szimulált földrengéssel kezdődött, melyet a ház legvédettebb zugaiban vészeltek át. A rengést követően telefonon kértek segítséget, majd a szükséges tűz- és energiabiztonsági intézkedések megtétele után kimenekültek a házból. A következő helyszínen összeállítottak egy veszélyhelyzeti csomagot. Közben a környéken tűz ütött ki, melynek helyét a füst miatt kúszva közelítették meg, hogy eloltsák a lángokat a helyszínen található tűzoltó-felszerelés segítségével.  A sikeres akció után egy sérült személyt láttak el, majd a víz útját zárták el nyúlgát építésével. A „vizes” akadályt követően szemetet szortíroztak szelektíven, befejezésképpen pedig hordágyon szállítottak sérültet. A gyakorlati pálya a szigethalmi csapatok közül az alapítványi csapatnak sikerült jobban, akik ezzel az eredménnyel előrébb léptek összetettben.
 
A szombati napon egyéb alternatív programokkal lehetett a szabadidőt hasznossá tenni; a szigethalmiak megtekintették a zánkai Haditechnikai Parkot, valamint Tihanyba kirándultak, ahol a város látványosságai mellett visszhangjukat várták sikerrel az apátság mellett. 
 
A Szent István Iskola csapatai sikeres hétvégén vannak túl, eredményesen kóstoltak bele az országos verseny légkörébe. A gyerekek önbizalommal érkeztek a verseny helyszínére és önbizalommal várják a következő év versenysorozatát, hogy túlszárnyalják az idei év sikereit.

Általános Iskolás csapat tagjai: Rácz Szabina, Judik Richárd, Kristály Christopher, Zólyomi Róbert.

Középiskolás csapat tagjai: Szalontai Nóra, Cséfalvay Balázs, Cséfalvay Mátyás, Szabó László Attila.

Felkészítő: Barva Miklós

/Tóth Csaba/

Galéria      Ifjúsági Vöröskereszt tevékenységei

 

 

 Szent István Általános Iskola Szigethalom +36-24-407608, +36-24-402861

Honlapkészítés