Szeretettel köszöntjük iskolánk honlapján!
 

Látogatás

a Gutenberg Galaxis honában

A mai agyonstressszelt világ üdítő oázisai a KÖNYVTÁR-ak. Itt körülvesz  a csend, a nyugalom, itt még érzed a tudás szentségét….. ( „Cogito ergo sum”) A mai „celebektől” telezsúfolt,  valóságshow-kkal lebutított világunkban a tiszta gondolkodás és az igazi érzelmek menedékei, őrt álló várai.

  

Ezektől a gondolatoktól inspirálva látogattam meg az „én” 5. c-mel a Hegedűs Gyula Városi Könyvtárat. Reméltem, hogy ők is „ráéreznek” a hely ízére.

  

Mikor 11-kor megérkeztünk már ugrásra készen vártak bennünket. ( A könyvtáros ugrani készül- érdekes akciófilmet lehetne ezzel a címmel forgatni!) A túlzsúfolt helyiségben felkészült és lelkes előadás várta csemetéimet. Mint amikor egy távoli tárgyra ráközelít a kamera, kitisztul a kép, feltárult előttük az írás tudományának története, a könyvtár rendszere, a könyvek megannyi varázsa.

  

Miközben a magoncok szellemben növekedtek, én a Márti invitálására körbejártam a könyvtárat. (Nem tiszteletlenség, de a „galaxis” ura igenis Márti… volt már erre példa sokszor, hogy valaki „Mártivá” nemesedett, mert kivívta a közösség… no, nem is folytatom!)

  

Márti mutatta a készülő új termeket és mesélt, én Valival (a helyi „médiaguruval”) tágra nyílt fülekkel hallgattam.- Hát Ő igazán mer nagyot álmodni… ja és Ő meg is fogja valósítani, mert Ő lobog, ég, lángol.

  

Visszatérve a már most is működő szűköcske helyszínre osztályomat már erős pezsgésben találtam, válogattak a könyvek között….. itt derült ki, hogy osztályom zöme már tagja a könyvtárnak (ebben Te is benne vagy Gabi néni- ő az alsós ofő). 2 óra tömény ismeret- és élményzuhatag végén indultak vissza az iskolába.

  

Visszafelé eszembe jutottak Gárdonyi szavai, kicsit (vagy nagyon) kicsavarva igazak ezek a könyvtárra is: mert a könyvtár ereje nem a termek csillogásában vagy a könyvek sokaságában, hanem a KÖNYVTÁROS-ok lelkében lakozik. Erős várat adott nekünk a sors!

Utóirat: ma már az „én kis” 5. c-m minden „atomja” része a csodás Gutenberg Galaxisnak- könyvtárlátogató.

Végezetül álljon itt pár gondolat a gyermekeink fogalmazásaiból!

 

Német Emese: „Jövőre is el szeretnék jönni az osztállyal a könyvtárba, hogy képviseljük iskolánkat.”

 

Roós Viktória: „Én is kinéztem egy könyvet és az őszi szünet után ki is, fogom venni.”

  

Stud Renáta: „Szép kirándulás volt, de szerintem kissé rövid.”

 

Marticsák Vivien: „Nagyon jól éreztem magam és remélem, hogy nemsokára megint elmegyünk.”

  

Tóth Klaudia: „Amint beléptünk sok mosolygó ember fogadott bennünket. Csöndes, nyugodt hely, ahol sok információt, érdekességet megtudhatunk. Miután eljöttünk el is határoztam, hogy minél hamarabb visszajövök.”

 

Szaller Imre: A legrosszabb pillanat az volt, amikor Béla Bácsi így szólt:- Indulás!!! Forrt bennem a düh!”

 

Kóbor Jácint: „Amikor beléptünk az ajtón szép látvány tárult elénk. Kedves emberek fogadtak minket.”

 

Simon Mihály: „Én jól éreztem magam. Örültem, hogy ott lehettem.”

  

Burzuk Patrícia: Nekem nagyon tetszett ez a könyvtárlátogatás. Remélem máskor is, elmegyünk!

 

Nád Béla és az 5. c osztály

Galéria, cikkek, tablók

 Szent István Általános Iskola Szigethalom +36-24-407608, +36-24-402861

Honlapkészítés