Szeretettel köszöntjük iskolánk honlapján!
Sport, szabadidő, tábor      Képes beszámoló


A MI büszkeségünk napja!

 

Fontos kis szócska életünkben a „MI”, akkor használjuk, ha „önként és dalolva” vállalunk egy közösséget. Ha ezt kimondjuk, érezzük, hogy valamiben egyek vagyunk, valamit közösen értünk el, valamire együtt lehetünk büszkék…

Szeptember 13-án az idei Viking fesztivál napján, én többszörösen átélhettem, kimondhattam: MI.

Először 11 óra tájban, mikor útjára indult a Viking futás rövidebb távja kb. 60 szigethalmi lurkó érezte úgy, hogy a tévé előtti tespedés helyett kézbe ragadja a lándzsát, lábra húzza a futócipőt, és uzsgyi. „Grófosok „és „Szentesek” vegyesen.

Igen MI a Szent István tanulói és tanárai és persze az Erzsike vezette szomszéd vár nebulói. Így együtt is MI! Az érmeken is testvériesen osztoztunk. MI a szentek 1 aranyat, 2 ezüstöt, ők 1 aranyat, 2 bronzot. (Matematika!) Tehát MI bekaszáltuk mind a 6 érmet. Öröm volt látni, hogy MI együtt izzadunk és örülünk.

A keményebbek persze 10 kilométert szaladtak, ők a lándzsa mellé még egy kerek pajzsot is kaptak – így kerek az élmény!

Az eredményhirdetésre összejött a futók mellett a Szigethalmi TE rendezőgárdája is. MI remekül megbeszéltük egymás közt jövőre mi legyen máshogy, mi maradjon, hogy MI még többen futhassunk együtt.

A futás befejezése után körbesétáltam az EMESE-park területét, néztem a sokadalmat, ki a sátrak nívós és autentikus portékáit mustrálta, ki a régmúlt idők mesterségeivel ismerkedett, ki hajdan volt gyermekjátékokkal múlatta az időt. Volt, aki a híres és hírhedt ősmagyar íjakkal bíbelődött, volt, aki a kelevézt próbálta a célba dobni, és volt, aki ina szakadtig evezett a sárkányhajóban. Jól szórakoztunk MI így együtt. Bebizonyosodott, hogy a MI kultúránk milyen sokrétű és színes.

A nagy időmúlatás közben eltelt az idő és az arénába bevonultak a MI vitézeink. Csehek, lengyelek, a magyarok és egy kósza német. Kitört a harci zaj. Először két délceg cseh aprította bőszen egymás pajzsát. (Esküszöm „rojtosra” verték). Ezután két csapat rontott egymásra bőszen. Persze a „rituálé” fenséges volt. Pajzs a pajzs mellé, dobhártyaszaggató rikkantások, pajzsdöngetés. Megindult a két sor egymás felé, szállt a por, dobbant a föld, majd …. Hajrá. Üsd és vágd, nem apád! Nem úgy tűnt, hogy nagyon kímélnék egymást. Beültem az időgépbe és – mondjuk a Grünwaldi-csatában találtam magam. Volt mikor méterekre zúgott el tőlem egy lecsapó balta, szablya vagy éppen kard. Jól szórakoztunk MI mindannyian.

Elült a csatazaj és jött az a program, amire a legjobban vártunk egész nap a buszkasi vagyis a vérfoci. Szégyelljék magukat az amcsik „lenyúlták” a játékunkat. Méghogy amerikai foci – siheder az kérem a mi buszkasinkhoz képest. Ők még gondolatban sem voltak a MI őseink a sztyeppén már űzték a „lasztit”.

Mi a buszkasi receptje: végy minél több félmeztelen és piszkosul elszánt embert, dobj közéjük valami nehezen szakadó bigyót – aztán … Amelyik csapat előbb rángatja, cibálja, rúgja, üti, … stb. át a valamit a célvonalon az nyert. Mi a szabály – az, hogy nincs szabály -. Bizony 5 perc után már mindenhol izzadt „csokibabák” lihegtek a „pályán”. A szívós szarvasbőrt ízekre szaggatták. Végül is a „barátságos” meccset a MI bajnokunk –DOMONKOS vitéz – csapata nyerte.

Este fél nyolckor a MI iskolánk előtt a Szent István szobor körül gyülekeztünk. Befutottak Attiláék a fáklyákkal, polgármesterünk múltidéző beszéde után a MI királyunk szobránál sorba lobbantak fel a fáklyák – tízesével, tán százasával.

Elindult a tűzkígyó, körülöttem a MI tanulóink a „szentek”. Jó volt ott lenni!

Így foglalták keretbe ezt a 13-át a MI srácaink!

13-án megtapasztalhattam MI büszkék lehetünk múltunkra, MI mindent megteszünk, hogy ma se felejtsük el dicső őseinket és ŐK a fiatalok egyszer „kíméletlenül” a helyünkre lépnek! – Hála Istennek!!!

 

Futóverseny eredményei:

2 km- fiú:         1. Judik Richárd                      10:15
                        2. Kristály Christopher            10:52
                        3. Agócs Dávid                       10:55

2 km- lány:       1. Mojzer Anita                       12:15
                        2. Villányi Brigitta                    12:29
                        3. Balogh Adrienn                    13:37

10 km-férfi:      1. Sztrapkó Norbert                38:31
                        2. Török-Illyés László             40:10
                        3. Toperczer András               42:19

10 km- nő        1. Erdősné Liziczai Edit            54:34
                        2.Szirtei Zsuzsanna                  56:56
                        3. Szabó Magdolna                 59:10

 Nád Béla


Sport, szabadidő, tábor      Képes beszámoló

 Szent István Általános Iskola Szigethalom +36-24-407608, +36-24-402861

Honlapkészítés